Schoorsteenkanaal & schoorsteen vegen van een cv-installatie
Waarom een rookkanaal laten reinigen? Is het verplicht en wat zijn de mogelijkheden?
Verplicht of niet?
De reiniging van de schoorsteen is een onderdeel van het verplicht onderhoud van de centrale-verwarmingsinstallatie. De schoorsteen is dan aangesloten op een cv- gasketel installatie of een cv- mazoutketel installatie met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW). De controle van de schouw is een verplicht onderdeel van het onderhoud bij de installaties van het zgn. “open” type of de B-toestellen. Dit zijn toestellen die hun verbrandingslucht onttrekken aan het stooklokaal.
- Mazoutketels: Jaarlijks
- Gasketels: Om de 2 jaar
Indien "vaste" brandstoffen worden gebruikt in "individuele stooktoestellen" zoals hout, pellets, gas, mazout, kolen... is een onderhoud niet verplicht. Toch laten deze brandstoffen veel roet en aanslag na in de schouw waardoor de kans op schouwbrand groot is. Wij raden toch aan om een jaarlijks periodiek onderhoud te laten uitvoeren door een erkend vakman of schoorsteenveger.
Welke schouwen kan men schoonmaken?
Bijna alle types rookkanalen kan men vegen en reinigen. Voorwaarde is wel dat het kanaal geen gaten / openingen of scheuren vertoont en het rookkanaal + mantel in goede staat is. Is het kanaal / mantel in slechte staat en je verwarmt met een oude vervuilende ketel? Laat deze dan tijdig vervangen door een condenserende cv-ketel met een nieuw schoorsteenkanaal. Zo voldoet jouw cv-installatie aan de wettelijke verbrandingswaarden, gaat je rendement omhoog en bespaar je jaarlijks geld.
Soorten rookkanalen
- Gemetst rookkanaal
- Préfab rookkanaal in vuurvaste klei
- Flexibele enkelwandige en dubbelwandige rookkanalen
- Enkelwandig hard rookkanaal in roestvrije inox
- Dubbelwandig hard rookkanaal in roestvrije inox
- Concentrisch schoorsteenkanaal voor gesloten gashaarden
- Buitenschouwen
- Gemeenschappelijke schouwen
- ...
Wie mag een onderhoud uitvoeren?
De schoorsteenreiniging mag enkel uitgevoerd worden door een erkend technicus of een schoorsteenveger:
- Erkend technicus: Mag het schoorsteenkanaal reinigen en kan daarna het verplicht onderhoud uitvoeren.
- Schoorsteenveger: Mag enkel het schoorsteenkanaal reinigen vóór dat het onderhoud plaatsvindt. De schoorsteenveger maakt na de werken een reinigingsattest op dat je kan overhandigen aan een erkende technicus die instaat voor het verder onderhoud van de cv-ketel.
Tip: Laat altijd een schoorsteen / kanaal vegen die goed in orde staat. Heb je last van loszittende voegen, gebarsten baksteen in de schoorsteen, vogelnesten, roetafzetting enz... Laat dan eerst een
schouwrenovatie uitvoeren.
In principe ben je niet verplicht om het rookkanaal van een condenserende gasketel jaarlijks te laten reinigen. Verbrandt gas laat immers geen roet na. Toch raden we een jaarlijks controle aan bij oude schoorsteenkanalen of bij gebruik van een oude schouw waarin vaste brandstoffen worden verbrandt. De kans dat roet, vuil en erosie voorkomt in het kanaal is groot. Verstopping leidt tot minder trek in de schouwwand en de kan op CO-vergiftiging wordt groter. Bovendien is er een verlies van rendement, wat je op termijn veel geld kan kosten.
Schoorsteen laten vegen
Je kan het schoorsteenkanaal perfect langs binnen laten reinigen. Van beneden tot boven maakt men de schouw schoon zonder stof of roet achter te laten. Hierbij gebruikt de vakman een (nylon) borstel op flexibele stokken en een industriële stofzuiger om het roet op te zuigen. Let wel: de diameter van het rookkanaal moet voldoende groot te zijn om de borstel te laten passeren. Ook indien de schouw veel bochten bevat kan de reiniging moeilijker verlopen. Bij moeilijk bereikbare plaatsen, of het is niet mogelijk om van binnenuit te werken, dan gaat men langs buiten, via het dak, de schouw / schoorsteenkanaal schoonmaken. Bij moeilijk bereikbare schouwen, gaat men een hoogtewerker moeten inschakelen, wat het onderhoud duurder kan maken.
Indien er vogelnesten aanwezig zijn in de schouw, dan kan er een meerprijs gerekend worden. Je kan je schouw beveiligen tegen ongewenste bezoekers door het plaatsen van een rooster / stevig gaas. Voer nooit zelf een reiniging uit, het kan levensgevaarlijk zijn, bovendien beschik je niet over de benodigde attesten voor de verzekering, brandweer, politie enz...
Wanneer de schoorsteen laten vegen?
De beste periode om een reiniging door te voeren is bij voorkeur buiten het stookseizoen. Bij voorkeur eind augustus / september, of erna: vanaf maart / april. Je kan ook een onderhoudscontract laten opstellen. Jouw vakman kan je dan op de hoogte houden wanneer de schouw dient gekuist te worden. Zo vergeet je geen enkel onderhoud.
Huurders
Huurders staan zelf in voor de kosten van het laten reinigen van de schoorsteen. Ze dienen alle attesten goed bij te houden.
Gratis offerte-aanvraag
Technicus nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte